Vzw Koninklijke Ganzenrijdersmaatschappij Hoevenen

SPECIALE EVENEMENTEN

60-40 van Boudewijn

Op 20 en 21 juli 1991 werden op de Heizel grote feestelijkheden georganiseerd om de 40ste verjaring van de Troonsbestijging van Koning Boudewijn te vieren. Het werd één groot volksfeest waar allerlei verenigingen aan deel namen. Er werd aan sport, muziek, dans, circus en folklore gedaan. Ongeveer 200.000 personen waren bij dit evenement betrokken. Met de medewerking van Peter Crijnen werden de Hoevense gansrijders aangezocht om deel te nemen en hun gansrijden te komen demonstreren. Twee dagen achtereen spreidden vier Hoevense ruiters hun beste spel ten toon voor het vorstenpaar en duizenden aanwezigen. Er was ook een tevreden aanwezigheid van de Hoevense vereniging en hun supporters. Het was een eervolle gebeurtenis die de deelnemers 2 onvergetelijke dagen bezorgde.

Internationaal

De verenigingen in de Polder zijn niet uniek, want het gansrijden wordt nog op verschillende plaatsen gereden zoals in Grevenbicht (NL) en in Wattenscheid (D). Tussen deze vereniging bestaat een zeer goede verstandhouding dat tot uiting is gekomen met een gezamelijk gansrijden te Grevenbicht in 1997. Dit was maar éénmalig maar om dit nog eens een keer te doen sluiten we niet uit.
Verder wordt er ook in Spanje El Carpio de Tajo nabij Toledo (fotos) en in het Baskenland (fotos) aan ganzenrijden gedaan.

Hertog van Loenhout

Op 17 november 1991 organiseerde men te Loenhout een benefietdag met Vlaamse kermis ten voordele van de plaatselijke missionaris pater Van Dijck, broer van de gelijknamige leverancier van trekpaarden voor het gansrijden. Ruiters uit Berendrecht en Hoevenen verleenden hun medewerking met het gansrijdersspel. Aan dit evenement namen 18 ruiters deel, waarvan 6 van Loenhout, 6 van Hoevenen en 6 van de Nieuwe Gans Berendrecht. Na een boeiende wedstrijd wist Chris Van den Corput van de Hoevense gans de kop te trekken. Zijn zege leverde hem de titel "Hertog van Loenhout" op. Zo ontdekte Loenhout het gansrijden, maar de gans zal steeds Polders blijven. Pater Van Dijck was de uiteindelijke winnaar want hij had 80.000 bef (1983 euro) gekregen om te besteden aan zijn missie. Op zondag 2 september 2001 herhaalden de geelgroene ruiters uit Hoevenen samen met hun spelgenoten uit Berendrecht, Lillo, Stabroek en enkele Loenhoutse ruiters de titel van "Hertog van Loenhout". Na een spannende wedstrijd bemachtigde Berendrechtenaar Bart Stuyts de Loenhoutse Ganzenkop. Pater Van Dijck kreeg weer een som van betekenis voor zijn missie in Lubumbashi.

750 jaar Hoevenen

Hoevenen bestond op, 31 mei 1998, 750 jaar en dat moest gevierd worden. De Koninklijke Ganzenrijdersmaatschappij van Hoevenen vierde dit zeer goed mee. Er werd een stoet gehouden door de straten van Hoevenen en stapte met een versierde wagen mee in deze stoet. Op deze wagen stond een levensecht paard waarop een ruiter zat die aan de gans trok. Dit was een zeer geslaagd feest.

Hertog van Kapellen

In Loenhout werd al bewezen dat de Hoevense ruiters niet alleen voor eigen winkel reden, maar dat onbaatzuchtige hulpvaardigheid ook een plaats kon hebben bij hun spel met de gans. Een optreden op de plaatselijke "Jumping" op 30 augustus 1998 werd met medewerking van Jac Van Gansen mogelijk gemaakt. De opbrengst van dit gansrijden zou ten goede komen aan de Christelijke Bond van Gehandicapten van Kapellen, Hoevenen en Stabroek. Op hoeve Van Linden werden de paarden opgetuigd en versierd. Op weg naar Kapellen kozen de 28 ruiters eerst een dorstlessende voorbereiding bij de cafés op de Krekelberg. Het ganzenspel, dat aan de Parijse Weg gehouden werd, bood een aangename afwisseling bij de ernstige springwedstrijden op de jumping. Uiteindelijk werd de kop op verdienstelijke manier getrokken door Sven Van Bouwel uit de Krekelberg. Sven Van Bouwel mag de komende jaren zich Hertog van Kapellen noemen. De premie van 89.000 bef had de stoutste verwachting overtroffen en dit bedrag werd nog aangvuld tot het mooie bedrag van 100.000 bef.

Voetbal

Van het begin van de jaren negentig zijn er gegevens bekend over het wedstrijden tussen de gans van Hoevenen en Stabroek. Dit werd niet onder de galg uitgevochten maar op het voetbalveld. Hoevenen pronkt met de beker van de eerste wedstrijd tussen beide verenigingen. Tegenwoordig zijn de wedstrijden van een redelijk hoog niveau, zodanig dat de ze enkel worden beslist met het kleinste verschil. De wisselbeker werd geschonken door OCMW voorzitster Martha Wijnants.

Hertog van de Prosperpolder

In de Prosperpolder wordt er, sinds 4 september 2005, ook ganzenrijden aan gedaan. Dit vindt plaats op de "jaarmarkt van de Prosperpolder" (Kieldrecht), jaarlijks komen hier meer dan tienduizend mensen naar kijken. Hier zijn allerhande prijskampen (schapen, koeien, paarden,....), demonstratie's van werktuigen, verscheidene stands met informatie, etc,...